Què és el "fum" que a vegades surt de la xemeneia del CTR?
A vegades es veu “fum” sortint de la xemeneia del Centre de Tractament de Residus, i en veure’l sovint pensem que just en aquell moment s’està contaminant. Doncs no té per què. D’aquest “fum” se’n diu plomall o ploma i és aire saturat d’humitat. Dit en altres paraules, “és un núvol, pot haver-hi altres gasos, fins i tot partícules, però és un núvol format, bàsicament, per micromètriques gotes d’aigua”, així ho explica Guillem Martín, físic i meteoròleg membre de la Societat Andorrana de Ciències (SAC).
Segons l’Enciclopèdia Catalana, el plomall, parlant en l’àmbit de l’ecologia, és “l’emissió visible composta exclusivament de gasos o de gasos amb partícules, que surt d’una xemeneia”. Però aquests gasos no tenen perquè ser nocius o contaminants. De fet, un dels resultats més abundants del procés de combustió és el vapor d’aigua.
Així, i tal com s’indica en el web de Ctrasa, que hi hagi plomall “no té cap relació directa amb una contaminació atmosfèrica i/o un ultrapassament d’algun contaminant. L’observació del plomall no implica una contaminació”.
Martín posa l’exemple dels avions. A vegades deixen estela i d’altres no, però que no en deixin no vol dir que els motors de l’aparell estiguin apagats. Que es vegi o no el plomall, o l’estela de l’avió o el fum, té a veure amb les condicions meteorològiques, que afavoreixin la condensació del vapor d’aigua contingut en el resultat d’aquestes combustions.
Hi ha dos factors principals que hi contribueixen: la temperatura i la humitat. Els físic i meteoròleg de la SAC concreta que cal que hi hagi baixes temperatures i altes humitats relatives. Amb temperatures baixes és “més fàcil” que es produeixi aquesta condensació del vapor d’aigua -“l’aire se satura abans”-, i per tant que es formi la ploma. I amb humitats relatives altes, pròximes al 100%, la saturació també és més ràpida, i per tant també ho és la formació del plomall.
D’aquesta manera, és més fàcil que veiem la ploma o el plomall al Centre de Tractament de Residus a l’hivern que no pas a l’estiu, encara que amb temperatures més o menys elevades, si tenim condicions d’humitat molt elevades, també el podríem veure. Però això no va lligat ni a elevats nivells d’emissions ni al tipus de residus que s’estiguin tractant en aquell moment.