Vés al contingut
Manzano i Miquel

Manzano i Miquel

Les xarxes de FEDA Ecoterm d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany s’uniran en una de sola

Les xarxes de FEDA Ecoterm a Andorra la Vella (que aprofita l'energia del Centre de Tractament de Residus) i Escaldes-Engordany creixen i s’uniran, esdevenint una gran xarxa de la vall central. Es tracta d’una unió de dos projectes cabdals de la  transició energètica del país, emmarcats en el full de ruta de FEDA. Un full de ruta que té com a  uns dels seus pilars l’augment de l’electricitat provinent de fonts renovables i les solucions  sostenibles per a activitats de gran demanda energètica, com les calefaccions i les climatitzacions.  

El gerent de FEDA Ecoterm, Alberto Manzano, ha anunciat el projecte, i ha destacat que la connexió de les xarxes d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany és un pas endavant per a aquest servei de calefacció i climatització urbana, ja que consolidarà en una sola dues xarxes ja existents. La unió permetrà ser més eficients amb els recursos i les fonts de producció, situades al local tèrmic d’Escaldes-Engordany i al Centre de Tractament de Residus, el qual aprofita la valorització per escalfar la xarxa d’Andorra la Vella.  

Amb aquesta extensió i combinació, l’energia tèrmica que genera el centre de valorització de  residus podrà abastir també edificis d’Escaldes-Engordany, mentre que el servei de fred, que es produeix al local tèrmic d’Escaldes també abastirà alguns punts d’Andorra la Vella. 

Manzano ha remarcat que les xarxes de FEDA Ecoterm són una part imprescindible de la  transició energètica d’Andorra. El director de Transports i Energia del Govern, Carles Miquel, ha remarcat que el projecte és clau en l’assoliment dels objectius establerts en la Llei d’impuls de  la transició energètica i del canvi climàtic i en els compromisos contrets a nivell internacional de  reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i també a afrontar l’electrificació de l’economia de forma sostenible.  

La xarxa d’Andorra la Vella és del 2019, té 85 punts d’embrancament (amb una demanda de  calefacció equivalent a la de 1.674 llars tipus) i ofereix servei de calefacció escalfant l’aigua amb  la valorització dels residus de CTRASA. La xarxa d’Escaldes-Engordany és del 2022, té com a font  d’energia l’aerotèrmia i compta amb 23 clients embrancats (amb un consum equivalent al de 310 llars tipus). 

El gerent de FEDA Ecoterm i el director d’Energia i Transports del Govern han detallat com s’han  planificat els treballs i adaptat al màxim possible per minimitzar l’afectació a la ciutadania. Així,  FEDA Ecoterm ha treballat amb Mobilitat i amb els dos comuns afectats, i ha adaptat els períodes  de treball perquè es puguin fer el més ràpidament possible; a més de limitar al màxim l’ocupació  d’espai. 

Per fer la unió de les dues xarxes es treballarà en dos punts: a la zona de Bonaventura Armengol fins a Esteve Albert i al carrer de la Unió.  

A la zona del carrer de la Unió els treballs s’han dividit en dos trams i es faran preservant dos carrils, en ambdós sentits de la marxa, tot i que sí que caldrà modificar determinats trams de vianants a la zona pròxima a la intersecció entre les avingudes de Meritxell i Carlemany, sempre  garantint l’accés a tots els edificis i comerços de la zona, els quals se senyalitzaran àmpliament. El primer dels trams serà el que afectarà la zona entre les avingudes Meritxell i Carlemany (del  22 d’abril fins a final de maig) i el segon (previst al juny) serà el que segueix des d’aquí cap a  enfront del carrer de na Maria Pla. 

Miquel ha indicat que en aquesta zona caldrà restringir la circulació de vehicles de més de 3,5 t en sentit d’entrada. A més, la vorera del costat d’Andorra la Vella s’haurà de fer més estreta per  poder mantenir dos carrils de circulació, que també seran més estrets de l’habitual. 

La segona zona de treballs serà des del final del carrer Prat de la Creu, a Andorra la Vella, i fins a  l’avinguda Esteve Albert, a Escaldes-Engordany. Aquí els treballs es faran en tres fases, de maig  a final de setembre: des de Prat de la Creu fins al Pont de París; al juliol es farà el tram d’Esteve  Albert, per no afectar les escoles; i d’octubre a desembre es farà des del Pont de París fins a  l’alçada de la Dama de Gel (treballant en el carril inferior). 

En aquest cas, la circulació de vehicles tampoc s’haurà de desviar, ja que encara que s’afecti un  carril, sempre quedarà un o dos carrils de circulació en el mateix recorregut.

 

Afegeix un nou comentari

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.