El CTR presenta una aplicació per facilitar la comunicació amb els veïns
La Comissió d’Informació i Vigilància del Centre de Tractament Tèrmic de Residus s’ha reunit aquest dilluns al matí per fer el balanç del funcionament del CTR entre el maig i l'octubre d'aquest 2018. A més, la gerent del CTR, Cristina Rico, ha presentat una nova aplicació que s’oferirà als veïns de la zona per tal de millorar la comunicació entre les dues parts.
La gerent del CTR ha explicat als membres de la comissió que s’ha volgut oferir una eina per poder anticipar-se en cas que es produeixin situacions d’increment de les olors. Mitjançant aquesta aplicació, els afectats podrien alertar immediatament de qualsevol alteració per tal que els tècnics del CTR poguessin aplicar les mesures correctores adients el més ràpid possible. Aquesta eina ha estat molt ben rebuda pels membres de la comissió.
D’altra banda, s’han presentat també les dades de l’evolució de residus tractats al centre en el període de maig a octubre del 2018. En aquest temps s'ha registrat un augment del 16,15% dels residus tractats respecte al mateix període de l'any anterior, cosa que ha permès augmentar l’electricitat venuda en un 80%. En total s’han tractat 24.529,88 tones de residus.
Aquest augment es dona per l’increment dels residus assimilables a urbans (els que provenen de comerços i indústries però que es componen de forma similar als de les llars), que han pujat un 21,58%, tot i que es redueixen un 4,82% els residus sòlids urbans (els que es generen a les llars). A més, han crescut els residus importats de la Cerdanya, que han estat un total de 4.566,52 tones. Aquest augment està dins del que preveu el conveni, que és d’un màxim de 10.000 tones anuals.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha recordat que aquestes xifres s’han assolit gràcies als bons resultats de la campanya de foment de la recollida selectiva, que ha permès incrementar el reciclatge de setembre del 2017 a agost del 2018. Concretament, en aquest termini s’ha incrementat en un 46% la recollida selectiva dels envasos respecte a la mitjana del 2012 al 2016. Igualment, la recollida del vidre ha augmentat en un 10% en els mateixos períodes i la del paper i cartró ho ha fet en un 27%.
Pel que fa al control de les emissions del CTR durant aquest període, es continua respectant el llindar normatiu permès, i només s’han registrat tres ultrapassaments puntuals pel que fa al monòxid de carboni (CO) i els òxids de nitrògen (NOx). En relació amb l'aigua, les analítiques realitzades mostren que les concentracions respecten els valors reglamentaris i els valors de referència.
D’altra banda, el Centre de Tractament de Residus se sotmet a dues auditories cada any per avaluar el compliment ambiental, de seguretat i de qualitat de la instal·lació. L’ auditoria interna va tenir lloc el mes d’abril. L'auditoria de certificació va tenir lloc al juny, a càrrec d’una empresa externa acreditada, on només va detectar una no conformitat, que es va solucionar d'immediat, obtenint d'aquesta manera la recertificació amb les ISO 9001 i 14001 i l'OHSAS18001 per als propers tres anys.
La reunió també va servir per repassar els treballs i millores realitzades durant l’aturada tècnica de la planta entre el 7 de setembre i el 8 d'octubre. Així es va comentar que s'havia substituït un sobreescalfador, s'havia ampliat el bescanviador d'aire primari, també s'havia aprofitat per fer la neteja del forn i de la caldera, i per renovar, corrons de la graella del forn, filtres de mànegues, la tremuja dels filtres i analitzadors, entre d'altres. Així mateix, s'han fet millores a nivell de seguretat instal·lant una càmera termogràfica a la fossa i línies de vida i dispositius retràctils a planta.
Amb l’objectiu de millorar la informació facilitada als ciutadans, la Comissió ha aprovat la modificació del contingut del web, simplificant la navegabilitat i millorant els apartats. Per facilitar la cerca d’informació, el domini www.vigilanciatractamentresidus.ad substituirà en breu l’actual www.civ-comella.ad.
La Comissió té per objecte recollir informació sobre la quantitat i la qualitat dels residus tractats o abocats i sobre qualsevol incidència en el funcionament normal del Centre de Tractament Tèrmic de Residus, així com dels plans de control i vigilància i proposar les mesures correctores que es considerin necessàries. A més, té l’objectiu de promoure la informació als ciutadans en relació als impactes sobre la salut pública i el medi ambient de la instal·lació.
La Comissió, presidida per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, compta amb representants del Ministeri de Salut, del Comú d'Andorra la Vella, un representant dels cònsols, un representant de l'empresa concessionària del Centre de Tractament Tèrmic de Residus, representant d’APAPMA i ADN com a entitats de defensa del medi ambient i un representant dels veïns de la zona.