Vés al contingut
Rico, Ferrer, Calvó, Marsol i Majoral a la Comissió d'Informació i Vigilància del CTR

Rico, Ferrer, Calvó, Marsol i Majoral a la Comissió d'Informació i Vigilància del CTR

Es presenta a la Comissió d’informació i vigilància del Centre de Tractament de Residus el Pla de dimensionament i obsolescència 2022-2035

En el marc de la reunió ordinària de la Comissió d’Informació i Vigilància del Centre de Tractament de Residus que s’ha celebrat aquest divendres al matí, s’ha presentat el Pla de dimensionament i obsolescència de CTRASA.

Aquest pla dona resposta a l’encomana de la disposició addicional de la Llei 2/2022, del 20 de gener, per a l’adaptació de la societat pública Centre de Tractament de Residus d’Andorra, SA com a instrument de gestió directa, el qual es va presentar al Govern el passat 9 de novembre. El pla s’estructura en quatre eixos principals de millora: de seguretat i medi ambient, d’explotació, d’eficiència energètica i d’adaptació als nous objectius de la LEC. Així mateix, el pla s’ha elaborat tenint en compte els objectius que s’estableixen tant a la Llei d’Economia Circular (LEC) com a la Llei d’Impuls de la Transició Energètica i del Canvi Climàtic (Litecc). Així, si s’assoleixen tots els objectius fixats i es compleixen les prognosis de creixement de la població, s’estima que al 2035 CTRASA podria rebre entre un 30% i 35% menys de residus.

D’altra banda, també s’ha informat a la Comissió d’Informació i Vigilància del Centre de Tractament de Residus del balanç d’activitat dels mesos compresos entre maig i octubre. En aquest període s’ha observat una estabilització dels residus rebuts (23.797 tones, que és un -0,14% respecte el mateix període de l’any anterior) i un augment considerable de la producció energètica, que ha registrat un increment del 17,27%. Això és un rati de 490 kWh d’energia total (sumant la producció elèctrica i la tèrmica) per tona de residus tractada, el que suposa un 15,81% més respecte a un any enrere.

Finalment, s’ha presentat a la Comissió una proposta d’adaptació a la normativa europea dels decrets que regulen el funcionament del centre de tractament tèrmic de la Comella. Aquesta modificació permetria exigir al centre valors límits d’emissió més estrictes.

La Comissió d’Informació i Vigilància té per objecte recollir informació sobre la quantitat i la qualitat dels residus tractats i sobre qualsevol incidència en el funcionament normal del Centre de Tractament Tèrmic de Residus, així com dels plans de control i vigilància i proposar les mesures correctores que es considerin necessàries. A més, té l’objectiu de promoure la informació als ciutadans en relació als impactes sobre la salut pública i el medi ambient de la instal·lació.

La Comissió d’Informació i Vigilància del Centre de Tractament de Residus està presidida per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i compta amb la participació de representants del Ministeri de Salut, del Comú d’Andorra la Vella i dels cònsols, així com de les associacions de defensa del medi ambient i de veïns de la zona.

Afegeix un nou comentari

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.